Vad hände med ”lärarkroppen” när lärarutbildningen gick online?

Image by Free-Photos from Pixabay

Denna text är skriven av Eva Wennås Brante och Anna-Lena Godhe

Lärarjobbet handlar till stor del om relationer och kommunikation. Det gäller självklart även för mötet mellan högskolelärare och lärarstudenter. Speciellt för lärarutbildning är att lärarna på den inte bara är lärare, utan att de även utbildar blivande lärare. Så vad hände när Covid-19 pandemin ledde till att lärarutbildningar stängde ner och all undervisning skulle ske online? Vilka kvaliteter i vad det innebär att vara lärare och att utbilda till lärare blev synliga? Vilka utmaningar ställdes lärarutbildarna inför?

För att få reda mera på det så genomförde vi (Eva WB och Anna-Lena G) under våren 2020 en intervjustudie med 15 lärarutbildare från tre olika lärosäten. De intervjuade undervisar blivande lärare för olika åldersgrupper samt i olika ämnen (sv, eng, drama, bild, musik, ma/no, fritidshem, SvA och främmande språk).

Vi förväntade oss att den tekniska aspekten av att all undervisning skulle ske online skulle dominera intervjuerna, men i stället rörde samtalen till stor del den frånvarande kroppen. Det blev tydligt för oss att en viktig resurs vid utbildning av lärare är den egna lärarkroppen samt interaktionen med studenternas kroppar. I intervjuerna tog lärarutbildarna upp aspekter som till exempel avsaknad av ögonkontakt för att uppfatta om studenter förstår eller inte, begränsning av gester för att förstärka kommunikation, den minskade spontaniteten i samtalet, sättet de själva använde sin kropp som en lärarförebild med mera.

För närvarande bearbetar vi ett artikelmanus som bygger på våra resultat. I augusti presenterade vi vår analys av intervjustudien på EARLI’s online-konferens. Det ingick i konferensen att ladda upp en filmatiserad presentation – den presentationen kan ni ta del av genom att klicka på denna länk https://play.mau.se/media/t/0_pwvk02n1

Vad tänker du som läser detta om ”lärarkroppens” betydelse?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: