Inlägget är skrivet (och talat) av Eva Wennås Brante i samarbete med Robert Walldén

Barn i Sverige använder internet så gott som dagligdags och internet är en del av deras värld. Självklart pratar de om internet – men hur? Jag har tillsammans med Robert Walldén från Malmö universitet genomfört en intervjustudie med sjuåringar, där vi frågade dem saker som till exempel ”använder du internet” ”vad gör du på internet” ”vad är internet egentligen” ”hur kommer information in på internet”.
Vi menar att det finns ett behov av att stödja små barn i att förstå vad det innebär att ”vara” online”, vad internet är och hur information når internet, för att de sedan ska kunna utvärdera den information de har tagit del av. Den kunskapen är en förutsättning för att utveckla en kritisk medvetenhet (jfr Janks, 2013). Med utgångspunkt i det resonemanget så formulerade vi följande forskningsfrågor: Vad tycker elever i årskurs 1 att internet är? och Vilken typ av erfarenheter och språkliga resurser använder de för att uttrycka sin förståelse?
Vår artikel kompletterar tidigare forskning genom att använda språkliga analyser som inte bara visar vad barnen säger om internet utan också hur de formulerar sina svar. Vilka verb använder de? Är språket vardagligt eller kan de tala på ett mera abstrakt, skolifierat vis om företeelsen internet? I vilken kontext talar de om internet? Vi vill med vår analys ge lärare input kring hur de kan stötta barns utveckling av ett mera abstrakt tänkande kring internet och hur information landar där.
Allt nog, Robert och jag satte oss ner på ett tomt universitet nu i mellandagarna och förde ett samtal om vår artikel. Samtalet kan du lyssna till här. Det ingår i en serie av samtal som jag kallar för ”Digitalt snack”.